ALBERTY

Składniki przepisu

1/4 funta masła

5 jaj

laska wanilii

1/4 litra kwaśnej śmietany

Natrium

1 kilo i 10 deka mąki

Wydrukuj przepis >>



 Dla wielu to już nostalgia, ale dobrze przypomnieć sobie miniony czas. Były bardzo popularne. Maczało się je w kawie ,herbacie i takie miękkie zajadało się. Mało kto wie że pochodzą z kresów. Pozostańmyzatem we Lwowie. Jest rok 1914. Oprócz normalnych posiłków nie może zabraknąć czegoś do kawy czy też herbatki popołudniowej. Pieczono różne słodkości między innymi ALBERTY.

Podajemy przepis w oryginale, maleńkie wyzwanie ale bez problemy da się zrobić:

1/4 funta masła

 

5 jaj

1/4 litra kwaśnej śmietany

Natrium

1/4 funta masła dobrze utrzyć z 5 całemi jajami i laseczką tłuczonej wanilii, 1/4 litra kwaśnej śmietany, na koniec noża Natrium, 1 kilo i 10 deka mąki, dobrze to wszystko zamiesić,

rozwałkować jak na pierogi, trochę grubiej, wycinać,

pokłuć

i piec na brązowo

Ciasteczka gotowe, można się częstować

ponieważ dociągneliśmy już do XXI wieku , dodajmy stopionej czekolady

i mamy ciasteczka w czekoladzie

Jako że współcześnie wychowani raczej zwykłego ciasteczka nie ruszą, no chyba że snikers lub inny batonik to jednak do czekolady jeszcze lgną

Smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1