Białoruska zupa ziemniaczana

Składniki przepisu

 ok. pół kg ziemniaków

1 duża marchew

1 duża cebula

1 łyżka masła

1 liść laurowy

3 ziarna pieprzu

przyprawa do rosołu Adama

sól, natka pietruszki, pieprz

Kluseczki

3 czubate łyżki mąki

2 łyżki stopionego masła

1 jajko

ok. pół szklanki mleka lub wody

szczypta soli

PULPETY

250-300 g mięsa mielonego

1/2 startej cebuli

1 małe jajko

2 łyżki bułki tartej

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



 Kolejna zupa z kresów wschodnich to białoruska zupa ziemniaczana. Bardzo sycąca i rozgrzewająca. I tak jak inne potrawy kresowe smak zawdzięcza przede wszystkim prostym ale przede wszystkim świeżym składnikom, najczęściej wyprodukowanym we własnym gospodarstwie.

Składniki na pulpety mieszamy starannie

i formujemy kulki

W  garnku zagotowujemy 4 szklanki wody. Do gotującej się wody wrzucamy pulpety i gotujemy ok 10 minut na wolnym ogniu.

Wyjmujemy łyżką cedzakową

Do tej samej wody z pulpetów dodajemy łyżkę przyprawy do rosołu Adama ( zioła ) liść laurowy, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy ok. 10 minut

Cebulę siekamy, marchew kroimy w półplasterki

i podsmażamy na maśle do lekkiego zrumienienia się

i dodajemy do zupy i gotujemy pod przykryciem ok. 15 min aż warzywa będą miękkie.

Składniki na kluseczki mieszamy na dość gęste  ciasto

i następnie za pomocą dwóch łyżeczek kładziemy do zupy małe kluseczki. Gotujemy 2 minuty i wkładamy pulpety

także na 2 minuty aby się zagrzały. Wykładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki

Zupa pychota. Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1