"Czarna sól"

Składniki przepisu

 0,5 kg suchego razowego chleba

1/4 kg soli

rozmaryn 3 gałązki lub 1 czubata łyżeczka suchego

tymianek 6 gałązek lub 2 łyżki suchego

3 liście laurowe

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka kminku

 

Wydrukuj przepis >>



 Kuchnia rosyjska kształtowała się etapami. Była to kuchnia staroruska, kuchnia moskiewska, kuchnia za panowania Piotra Wielkiego i Katarzyny Wielkiej, kuchnia petersburska, kuchnia wszystkich Rusinów, wreszcie kuchnia radziecka oraz współczena kuchnia rosyjska.

Sięgneliśmy do tradycji kulinarnych dawnej Rusi próbując odtworzyć przepis na "czarną sól "

W rosyjskim mieście Kostroma jest ona wytwarzana od wieków po dzień dzisiejszy. Można w niej sezonować mięsa, dodawać do potraw jednogarnkowych, do pieczeni, lub wykańczać nią dania. My upiekliśmy ładną sztukę szynki zamarynowanej w "czarnej soli"

Przygotowujemy mieszankę ziół:

odmierzamy sól

Chleb moczymy w letniej, przegotowanej wodzie, odciskamy

dodajemy sól i zioła

wyrabiamy jak ciasto. Rozkładamy równomiernie na blasze 

i pieczemy 20-30 minut w temperaturze 200 stopni.

Gotowe. Jak bardzo ma być zwęglona decydujemy sami.

Po przestygnięciu miksujemy

Gotowa

 

Można zrobić marynatę do mięsa

nasmarować mięso

i upiec

Można podawać na gorąco z ziemniakami lub na zimno do pieczywa. Obłędny smak.

 

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1