Dworski śledź marynowany

Składniki przepisu

 wiaderko solonych śledzi ok. 80-90 dag

4 marchewki

1 cebula biała i 1 czerwona

szklanka białego wytrawnego wina

50 ml czerwonego octu winnego

2-3 listki laurowe

łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

kilka ziaren ziela angielskiego

gałązka świeżego rozmarynu

łyżeczka cukru

Wydrukuj przepis >>



 Śledź to jest chyba najwszechstronniejsza ryba kulinarna. Ile kuchni tyle sposobów na potrawę ze śledzia. I bez względu na to jakiej rangi spotkanie towarzyskie jest przygotowywane, śledź jest zawsze mile widziany. Tym razem prezentujemy sposób na śledzia w marynacie z kuchni dworskiej kresowej.

Śledzie kroimy na kawałki,

Marchew kroimy na talerki, cebulę w piórka

Do garnak wrzucamy pieprz, liście, ziele i cukier

wlewamy szklankę wody, ocet i wino. Powoli gotujemy aż zawrze.

dodajemy warzywa i ponownie zagotowujemy

Do słoika wkładamy warstwę śledzi

następnie warstwę warzyw

i tak do zapełnienia słoika

Całość zalewamy marynatą, zamykamy i wkładamy do lodówki na kilka dni.

Po tym czasie możemy się delektować fantastyczną przystawką

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1