Fuszer - ziemniaki kresowej biedoty

Składniki przepisu

 Ok. 2-3 kg ziemniaków

3 duże cebule

pęto kiełbasy lub kawałek boczku wędzonego

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Wydrukuj przepis >>



 FUSZER - bardzo sycące i bardzo smaczne danie kuchni kresowej a właściwie biedoty kresowej. Kiełbasę dodawano tylko w bogatszych domach. Ten przepis jest właśnie w bogatszej wersji. Podawano z ogórkami kiszonymi lub kapustą kiszoną.

Ponieważ u nas kapusta się kisi wieć danie było z ogórkiem

Kiełbasę kroimy w kostkę i rumienimy na patelni,

kiedy puści tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę

mieszając smażymy do uzyskania złotego koloru, dodajemy do smaku pieprzu i słodkiej papryki. Sól jest w kiełbasie więc możemy pominąć.Zdejmujemy z ognia.

Ziemniaki obieramy i gotujemy

Kiedy będą miękkie odcedzamy zachowując ok. szklanki wody z gotowania ziemniaków.

Ziemnaki posypujemy mąką ziemniaczaną,

przykrywamy i odstawiamy na kilka minut aby mąka nawilgła. Ziemniaki tłuczemy dolewając pozostawioną wodę z gotowania, aż staną się bardzo kleiste i będą odchodzić od tłuczka.

Wykładamy na talerz łyżką zanurzoną w tłuszczu z patelni i polewamy tłuszczem ze skwarkami z cebulką

Podajemy z ogórkiem kiszonym, kapustą kiszoną lub sałatktą zrobioną na ich bazie.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1