Jacznik

Składniki przepisu

 Kasza jęczmienna ( pęczak)

suszone grzyby leśne

marchew , cebula ,pietruszka

liść laurowy, ziele angielskie

sól

Wydrukuj przepis >>



 W polskich domach na kresach Rzeczypospolitej można znaleźć "poplątanie " tradycji litewskiej, białoruskiej, ukraińskiej, tatarskiej i nieco smaków kuchni galicyjskiej. Do gotowania wykorzystywano tutaj produkty rolne i leśne, z których powstawały potrawy o bogatym smaku, pożywne i stworzone z prostych składników. Taka jest właśnie zupa jacznik

Z warzyw i przypraw gotujemy bulion  ( można współcześnie wzbogacić wywarem na kościach )

5-10 minut po zagotowaniu się dodajemy pęczak

Umyte i obgotowane grzyby

kroimy i dodajemy do zupy

Kiedy warzywa i kasza zmięknie dodajemy zrumienioną na patelni cebulę

Przybieramy natką i smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1