Składniki przepisu
1,5 kg ziemniaków
250 g twarogu
1 jajko
1 cebula
150 g słoniny lub boczku
łyżka smalcu, sól i pieprz
Wydrukuj przepis >>
Lasowiacy to region zamieszkiwany na terenach dawnej Puszczy Sandomierskiej. To społeczność odznaczająca się charakterystycznym strojem, obyczajami, gwarą i wierzeniami no i związaną z tym kuchnią
Kacapoły to danie obiadowe z ziemniaków i twarogu. Spożywano je na ciepło okraszone tłuszczem ze skwarkami i smażoną cebulką lub jak zostały na drugi dzień odsmażane.
Połowę obranych ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie.
Drugą połowę ścieramy na tarce. Odsączamy z soku. Sok zachowujemy żeby osiadła skrobia. Łączymy ziemniaki ze skrobią.
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę
Odkładamy 2 łyżki ugotowanych ziemniaków do farszu.
Łączymy starte ziemniaki z ugotowanymi i wyrabiamy na gładką masę.
Twaróg, ziemniaki i jajko
łączymy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem
Z masy ziemniaczanej formujemy kulki, rozpłaszczamy na placek, nakładamy masę serową i zlepiamy formując podłużne kluski
Gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch,
podajemy okraszone podsmażonym boczkiem i cebulą
Smacznego
Dawniej podawano mleko
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.