Kacapoły Lasowiackie

Składniki przepisu

 1,5 kg ziemniaków

250 g twarogu

1 jajko

1 cebula

150 g słoniny lub boczku

łyżka smalcu, sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



 

Lasowiacy to region zamieszkiwany na terenach dawnej Puszczy Sandomierskiej. To społeczność odznaczająca się charakterystycznym strojem, obyczajami, gwarą i wierzeniami no i związaną z tym kuchnią

Kacapoły to danie obiadowe z ziemniaków i twarogu.  Spożywano je na ciepło okraszone tłuszczem ze skwarkami i smażoną cebulką lub jak zostały na drugi dzień odsmażane.

Połowę obranych ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie.

Drugą połowę ścieramy na tarce. Odsączamy z soku. Sok zachowujemy żeby osiadła skrobia. Łączymy ziemniaki ze skrobią.

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę

Odkładamy 2 łyżki ugotowanych ziemniaków do farszu.

Łączymy starte ziemniaki z ugotowanymi i wyrabiamy na gładką masę.

Twaróg, ziemniaki i jajko

łączymy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem

Z masy ziemniaczanej formujemy kulki, rozpłaszczamy na placek, nakładamy masę serową i zlepiamy formując podłużne kluski

Gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch,

podajemy okraszone podsmażonym boczkiem i cebulą

Smacznego

Dawniej podawano mleko

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1