Kresowe Pierogi

Składniki przepisu

 FARSZ

1 kg słodkiej kapusty

10 dag suszonych prawdziwków

30 dag pieczarek

3 duże słodkie cebule

sól, pieprz

1/2 łyżeczki utartego kminku

CIASTO

1 kg mąki pszennej

ok. 1 szklanki ciepłej wody

1 jajko

3 łyżki oleju

8-0 dag drożdży

1 łyżeczka cukru

sól. olej do smażenia

Wydrukuj przepis >>



 Kresowe pierogi z suszonymi prawdziwkami i słodką kapustą. Co prawda jest to danie kuchni litewskiej ale farsz z bieszczadzkich prawdziwków smakuje fenomenalnie.

Suszone grzyby moczymy, kiedy będą miękkie, osączamy

Cebulę i pieczarki kroimy drobno, kapustę szatkujemy

  

Cebulę smażymy aż będzie szklista, dodajemy pieczarki, następnie pokrojone prawdziwki

  

i kapustę. Przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy sól i pierz koniecznie kminek i dusimy dalej na wolnym ogniu ok. 20 min

Studzimy

CIASTO - cukier i 4 łyżki wody, przyprószamy mąką i zostawiamy na ok. 10 min. Kiedy zacznie pracować, wbić jajko i delikatnie rozmieszać. Do mąki wlewamy porcjami wodę i zaczyn, wyrabiamy łyżką ( powinno być dosyć ścisłe) Przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 minut.

Nabieramy porcje dużą łyżką, zwilżamy dłonie ponieważ ciasto się lepi, rozprowadzamy na dłoni cienki placek, nakładamy dużą kopiastą łyżkę farszu i zlepiamy pierożek formując kulę. Od razu kładziemy na rozgrzany olej. ( sporo oleju na patelni aby nie przypalić) Lekko spłaszczamy i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Osączamy na ręczniku papierowym

Pychota, smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1