Kresowy placek z młodą kapustą

Składniki przepisu

 1 szklanka kefiru

1/2 kostki zimnego masła

6 jajek ( 3 do ciasta i 3 do farszu )

1/2 łyżeczki sody

1/2 kg białej, młodej kapusty

1/2 l mleka

mąka do ciasta

ser, najlepiej bunc świeży, lub żólty

Wydrukuj przepis >>



 Kuchnia kresowa - to kuchnia bardzo prosta słynąca z dań niezwykle smacznych i sytych z wykorzystaniem dostępnych składników z pól, gospodarstwa i lasów.

 

Ten przepis jest wzbogacony cudownym, świeżym buncem od Nikosa z Wańkowej.

PLACEK Z MŁODĄ KAPUSTĄ

Kapustę szatkujemy drobno i gotujemy w osolonym mleku

gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu zlewamy mleko a kapustę chłodzimy

3 ugotowane na twardo jaja drobno kroimy i dodajemy do schłodzonej kapusty

Pozostałe 3 jaja roztrzepujemy

dodajemy kefir, sól i sodę. Wszystko mieszamy

Dodajemy mąkę ( tyle jak do ciasta naleśnikowego )

dodajemy pokrojone zimne masło i mieszamy. Kawałki masła powinny zostać w cieście

Do natłuszczonej formy wlewamy połowę ciasta, na to delikatnie farsz

Na wierzch resztę ciasta i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika

Na ciasto nakładamy kilka łyżek masła i posypujemy startym buncem lub żółtym serem

i pieczemy ponownie aż ser się stopi a placek uzyska piękny kolor

Gotowy wyjmujemy na deskę i zostawiamy przykryty ściereczką kilka minut

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1