Masło śledziowe

Składniki przepisu

 2 śledzie pocztowe

12 dag masła wiejskiego

1 łyżeczka szczypiorku

Wydrukuj przepis >>



 Masło śledziowe w/g Marii Disslowej z kuchni dworskiej w Myczkowie. Co prawda śledzi pocztowych już u nas niestety nie można dostać, chociaż przed wojną we Lwowie daleko od morza i Holandii były zjawiskiem normalnym.

Zatem bierzemy 2 śledzie lekko solone i dalej jak w oryginale : oczyścić śledzie, ściągnąć skórki, usunąć ości, utłuc na miazgę w moździerzu, rozetrzeć łyżka z masłem i szczypiorkiem, przetrzeć przez sito, postawić w chłodnym miejscu. 

Gdy stężeje masło smarować bułeczki, tudzież grzanki lub użyć do potraw.

PALCE LIZAĆ. 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1