Naleśniki drożdżowe

Składniki przepisu

 

3 dag drożdży

1/2 kg mąki

3 dag cukru

3 jaja

3/4 l mleka

3 dag masła

sól,

skórka cytrynowa lub pomarańczowa

dżem lub powidła ( najlepsze swojej roboty ) my daliśmy śliwkę i aronię

10 dag masła do smażenia

 

 

Wydrukuj przepis >>



 Ponad 100 letni przepis wyśmienitej kuchni lwowskiej. Ten przepis kultywowany przez nasze babcie nie stracił nic na swoich walorach smakowych, powiem więcej, teraz po latach smakuje jeszcze bardziej, przypominając lata dzieciństwa u Babci.

Pulchne, mięciutkie, delikatnie kruche i ten dżem własnej roboty z owoców z bieszczadzkiego sadu, cudownie pachnące naleśniki polecamy z całego serca.

Do naczynia wsypujemy wszystkie składniki

dodajemy mleko, najlepsze świeże prosto od krowy

dodajemy skórki z cytrusów, własnej roboty

i wszystkie składniki dokładnie mieszamy

Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.

Na patelnię dajemy masło

i smażymy naleśniki z obu stron

pięknie rosną na patelni

Usmażone naleśniki wkładamy do rondla i smarujemy powidłami lub dżemem

Gdy wszystkie są już gotowe, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut

Po tym czasie wyjmujemy z rondla na talerz i kroimy

Najlepiej podać z wiejską śmietaną i konfiturą

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1