Pierogi Lwowskie

Składniki przepisu

 Na ciasto:

1 kg mąki pszennej,

1 łyżeczka soli,

1-2 łyżki masła,

ok. 0,5 l gorącego mleka,

Na farsz,

ok, 200 g kaszy gryczanej,

ok.400g twarogu,

ok. 400g ugotowanych ziemniaków,

cebula, masło, sól, pieprz,

świeżutka słonina

Wydrukuj przepis >>



 Kuchnia kresowa jest bliska naszemu sercu. Tania, smaczna, obfita i taka bardzo swojska. Staramy się odtworzyć smaki z naszego dzieciństwa, smaki kuchni babci Cecylii.

Lwowskie pierogi z kaszą, ziemniakami i twarogiem przyrządza się z ciasta zarabianego gorącym mlekiem i odrobiną masła. Pierogi (wareniki) są wtedy bardzo delikatne. Ciasto można przyrządzić również tradycyjnie jeśli ktoś chce ale to już nie to samo.

Kaszę,

gotujemy w osolonej wodzie,

ser, ziemniaki

  

mielimy na maszynce.

Cebulę 

podsmażamy na maśle.

Wszystko łączymy razem, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy.

Farsz gotowy

Ciasto cienko wałkujemy, wycinamy krążki i lepimy pierogi ( wareniki)

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do 5 min.od wypłynięcia na wierzch. Podajemy polane stopioną słoniną, boczkiem lub kwaśną śmietaną

smacznego

 

Ciasto na lwowskie pierogi: zagotować mleko i rozpuścić w nim masło. Do miski przesiać mąkę z solą, wlewać gorące mleko i zagniatać ciasto. Kiedy będzie gładkie i jednolite, przykryc i odstawić na 30 minut.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1