Składniki przepisu
Na ciasto:
1 kg mąki pszennej,
1 łyżeczka soli,
1-2 łyżki masła,
ok. 0,5 l gorącego mleka,
Na farsz,
ok, 200 g kaszy gryczanej,
ok.400g twarogu,
ok. 400g ugotowanych ziemniaków,
cebula, masło, sól, pieprz,
świeżutka słonina
Wydrukuj przepis >>Kuchnia kresowa jest bliska naszemu sercu. Tania, smaczna, obfita i taka bardzo swojska. Staramy się odtworzyć smaki z naszego dzieciństwa, smaki kuchni babci Cecylii.
Lwowskie pierogi z kaszą, ziemniakami i twarogiem przyrządza się z ciasta zarabianego gorącym mlekiem i odrobiną masła. Pierogi (wareniki) są wtedy bardzo delikatne. Ciasto można przyrządzić również tradycyjnie jeśli ktoś chce ale to już nie to samo.
Kaszę,
gotujemy w osolonej wodzie,
ser, ziemniaki
mielimy na maszynce.
Cebulę
podsmażamy na maśle.
Wszystko łączymy razem, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy.
Farsz gotowy
Ciasto cienko wałkujemy, wycinamy krążki i lepimy pierogi ( wareniki)
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do 5 min.od wypłynięcia na wierzch. Podajemy polane stopioną słoniną, boczkiem lub kwaśną śmietaną
smacznego
Ciasto na lwowskie pierogi: zagotować mleko i rozpuścić w nim masło. Do miski przesiać mąkę z solą, wlewać gorące mleko i zagniatać ciasto. Kiedy będzie gładkie i jednolite, przykryc i odstawić na 30 minut.
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.