Pluszki rosyjskie

Składniki przepisu

 

50 g roztopionego masła

325 ml letniego mleka

1,5 łyżeczki majonezu

50 g cukru

1,2 łyżeczki soli

9 g suchych drożdży lub 18 świeżych

NADZIENIE SEROWE

400 g zmielonego sera

1/2 szklanki cukru pudru

1 łużka cukru waniliowego

1 żółtko

50g miękkiego masła 

Wszystko razem utrzeć

MAKOWE

roztopione masło

cukier

suchy mak

(placuszek posmarować masłem, posypać cukrem i makiem )

ORZECHOWE

200g mielonych orzechów

75 g cukru

3 łyżki słodkiej śmietanki

100g dżemu brzoskwiniowego

1 łyżka rumu

( wszystko wymieszać)

Wydrukuj przepis >>



 W dawnych czasach w Rosji twaróg nazywano serem i w czasach dzisiejszych w wielu regionach tak się go nazywa. Stąd też pochodzi nazwa bardzo rozpowszechnionego wypieku z twarogu - sernik.

W kuchni rosyjskiej twaróg był najczęściej stosowany do przyrządzania potraw słodkich: wareników, watruszek, czy słynnej potrawy wielkanocnej jaka jest pascha - słodka potawa z twarogu, masła, jaj i bakalii.

Taką porawą są też Pluszki. Mogą być z twarogiem, makiem lub orzechami.

Mąkę mieszamy z drożdżami ( jeśli świeże to robimy rozczyn), dodajemy resztę składników.

wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy stopione masło

Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, wkładamy do posypanej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 1,5 godz )

Gotowe wyrośnięte ciasto

Wyjmujemy na blat posypany mąką i krótko wyrabiamy.  Dzielimy na 16 części i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy na ok 10 min.

Rozwałkujemy na placuszki i smarujemy nadzieniem

Posmarowany placuszek zwijamy w rulonik i nacinamy środek wzdłóż

Końce przeciskamy przez nacięcie

i układamy na wyłożonej papierem blaszce

przykrywamy i odstawiamy na 20-0 min do wyrośnięcia

Pieczemy ok 25 min w temperaturze 190 stopni

odstawiamy do wystygnięcia

Teraz można się zajadać. Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1