Podpłomyki z kapusty

Składniki przepisu

 0,5 kg kapusty słodkiej + 2 łyżki masła

2-3 szklanki mąki ( zależy ile zabierze )

ok. 1/2 szklanki śmietany

100 g miękkiego masła

1-2 jajka

sól, pieprz, kminek, sezam

50 g stopionego masła

Wydrukuj przepis >>



 Kuchnia kresowa - to kuchnia wielonarodowa, chociaż nazywana jest regionalną kuchnią polską. Słynie z dań niezwykle smacznych i sytych z wykorzystaniem prostych składników z pól, gospodarstwa i lasów.

Kresowe podpłomyki z kapusty to jeden z przykładów smacznego i sytego dania.

Kapustę gotujemy, odcedzamy i wygniatamy. Mielimy drobno na maszynce.

2 Łyżki masła rozgrzewamy na patelni i smażymy kapustę mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

Do kapusty dajemy mąkę, 100 g miękkiego masła, jaja,

i gęstą śmietanę

Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm

i wykrawamy okrągłe podpłomyki

układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

smarujemy roztopionym masłem, posypujemy kminkiem i sezamem

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180-200 stopni do uzyskania złotego koloru.

Podajemy ciepłe z gęstą śmietaną. U nas uroczyście z kotletem z kością i bajecznym sosem

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1