Połtawskie Gałuszki

Składniki przepisu

 ok. 1/2 l ciepłej wody,

15 g świeżych drożdży,

1/2 łyżeczki soli,

1 łyżka cukru,

ok. 400 g mąki

1 jajko

 

Wydrukuj przepis >>



 Gałuszki, najprostrze danie kuchni ukraińskiej. Mogą być gotowane,pieczone, w kształcie klusek kładzionych, kuleczek czy kopytek. Nie są nadziewane jak pierogi. Stolicą gałuszek jest Połtawa ( środkowo-wschodnia Ukraina ), tam też znajduje się pomnik słynnej "Połtawskiej Gałuszki".

Gałuszki mogą być bardzo proste i szybkie ale również bardziej czasochłonne jak np. z mąki parzonej.

POŁTAWSKIE GAŁUSZKI

Do ciepłej wody wrzucamy drożdże i mieszamy

dodajemy cukier, sól i jajko łączymy wszystko, następnie wsypujemy mąkę i zarabiamy ciasto

ma być miękkie i elastyczne, trochę będzie się kleić dlatego trzeba podsypywać bla mąką ale nie za dużo.

Dzielimy ciasto na pół i toczymy grubsze wałki i tniemy na kluski

Gotujemy w lekko osolonej wodzie nie dłużej jak 2-3 minuty, inaczej będą twarde.

Podajemy z mięsem: 300 g łopatki z tłuszczykiem, bądź surowego boczku,

2 cebule, sól pieprz do smaku. Kroimy wszystko w kostkę, tłuszcz odcinamy i smażymy, dodajemy resztę mięsa. Smażymy mieszając. Dodajemy pokrojonę cebulę i przyprawy. Dusimy do miękkości

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1