Powałki, peretyczki - zaduszkowe placki

Składniki przepisu

  1 kg ugotowanych ziemniaków

2-3 jajka

400-500 g mąki pszennej Typ 500 ( przesianej )

100 g drożdży świeżych

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

Wydrukuj przepis >>



  POWAŁKI / PERETYCZKI - zaduszkowe chlebki

Wypiekano je przed Zaduszkami, gdyż palenie w picu w Dzień Wszystkich Świętych mogło przynieść na dom tragedię.

Upieczone chlebki układano na powale ( dlatego zwą się powałki ) a gdy przyszedł czas wyjścia na cmentarz , zabierano ze sobą.

Chlebkami obdarowywano dziadów, którzy siedzieli przed bramą cmentarza- tyle chlebków ile było zmarłych w rodzinie.

Wierzono, że dziady pośredniczą w przekazywaniu pokarmu zmarłym i modlą się za ich dusze. 

Powałki pochodzą z Lubelszczyzny, na Kurpiach i okolicach Ciechanowa zane są jako peretyczki.

Powałki są łatwe do zrobienia, można je doprawić według własnego smaku np. dodać zioła,paprykę,cebulkę, nafaszerować. Mogą być dodatkiem do sosów, sałatek, zup czystych lub doskonałe jako samodzielna przekąska na gorąco.

drożdże rozcieramy z cukrem

ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę

do ziemniaków dodajemy sól, jajka, drożdże, mąkę..

i wyrabiamy ciasto ( ma być dość luźne )

dłonie natłuszczamy i urywamy ciasto, formujemy placki i układamy na blasze. Odciskamy widelcem kratkę i zostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia

 

pieczemy w temperaturze 160-180 stopni do zarumienienia

 

 Smacznego 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1