Pymchy

Składniki przepisu

 2 kg ugotowanych ziemniaków

1 kg kasz gryczanej ugotowanej na sypko

słonina

garść natki pietruszki

trochę kopru

olej,mąka

sól i pieprz do smaku

Wydrukuj przepis >>



 Pymchy to jedna z wielu potraw kuchni kresowej, ( Dołhobrody ). To nic innego jak smażone pierogi z pysznym nadzieniem z kaszy gryczanej. Te są wzbogacone o słuszną porcję bryndzy o Nikosa z Wańkowej oraz czosnek niedźwiedzi . To dało fantastyczny bieszczadzki akcent, który podniósł walory smakowe. Pymchy polecamy do sosów: grzybowego, z leśnych grzybów, pomidorowego, mięsnego albo po prostu ze sporym kleksem wiejskiej śmietany otrzymanej z mleka z Terki.

Ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę,

dodajemy mąki,

lekko solimy i wyrabiamy ciasto

Ugotowaną kaszę odsączamy z wody,( ugotowana na sypko)

dodajemy do niej zesmażoną słoninę ( miękkie skwarki )

dodajemy posiekaną zieleninę

słuszną porcję Nikosowej bryndzy

doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy bardzo dokładnie farsz.

Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki ok 10 - 12 cm i nakładamy farsz. 

Lepimy pierogi wielkości pięści

Pierogi smażymy na rozgrzanym oleju

odsączamy z tłuszczu i możemy zajadać

lub podajemy z cudownym sosem z grzybów leśnych z bieszczadzkich lasów. Smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1