Rolada ziemniaczana z kapustą

Składniki przepisu

 1,5 kg ziemniaków

200 g mąki

15 g gram wiejskiego masła

2 jaja

75 g dobrej wiejskiej śmietany

sól i pieprz

NADZIENIE

1 kg swojej kiszonej kapusty

1 cebula

100 g skwarek ze słoniny

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



 Rolada ziemniaczana z kapustą to jest danie kuchni rosyjskiej. Potężny asortyment potraw jaki zawiera ta kuchnia jest wręcz oszałamiający. Ma to związek z ogromem terenu Rosjii, dziesiątków narodowości jakie tam zamieszkują z ich tradycjami i oczywiście kuchnią. Wiele potraw kuchni rosyjskiej jest od lat znana w naszej kuchni. Różnice mogą występować w obróbce lub też w przyprawianiu. To danie proste w wykonaniu, niezwykle sycące czyli takie jakie powinno być w kuchni wschodniej no i kuchni naszego Podkarpacia.

Ziemniaki gotujemy w łupinach, studzimy, obieramy

Mielimy w maszzynce lub przeciskamy przez praskę, dodajemy jaja, sól

Dokładnie mieszamy i zostawiamy

Kapustę mielimy lub drobno siekamy, dajemy na patelnię, dokładamy smalec, skwarki i smażymy mieszając

Do ziemniaków dodajemy mąkę

i wyrabiamy ciasto

Masę wykładamy na wilgotną ściereczkę i formujemy prostokąt ok. 2 cm grubości

Nakładamy nadzienie

i wraz z serwetką zwijamy w rulon. Końce zaciskamy

Roladę delikatnie przekładamy na posmarowaną tłuszczem blachę układając łączeniem w dół i smarujemy gęstą dobrą śmietaną

następnie posypujemy bułką tartą

i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190-200 stopni i pieczemy aż się zrumieni

Gotową roladę kroimy na grube plastry

i podajemy polaną masłem, dobrym sosem grzybowym lub jak ja i z sosem i wspaniale uduszoną baraniną

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1