Ser do kanapek

Składniki przepisu

 3 jaja ugotowane na twardo

25 dag prawdziwego wiejskiego twarogu, taki robi Beatka

puszka sardynek

1 łyżka wiejskiego masła

1 cebula starta na tarce

pół szklanki śmietany świeżo zebranej z mleka

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Kuchnia Lwowska, choć w pierwszych latach powojennych ( I Wojna Światowa ) jeszcze uboga, ale już pokazywała cechy swojej wykwintności. Składniki proste, wiejskie, dla mnie najbogatsze i najzdrowsze z dodatkiem konserwy z sardynek to już stworzyło smakowite śniadanie które wszystkim polecamy. Przepis pochodzi albo tylko jest napisany w 1919 r, możliwe że był już wcześniej.

Dzisiejsze zmonopolizowane marketowskie jedzenie nie odda tego smaku, ale zachęcam do wypróbowania. My jeszcze mamy tą możliwość korzystania z pełnych produktów wiejskiego gospodarstwa, tylko też nie wiadomo jak długo.

Zaczynamy od twarogu. 

masła

jajek

i sardynek

dajemy wszystko do miski, dodajemy cebulę startą, śmietanę. Rozdrabniamy i mieszamy dokładnie

Doprawiamy do smaku i gotowe. 

Możemy się zajadać. A smak jest nie do podrobienia. Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1