Szpundra

Składniki przepisu

1 kg łopatki

2 duze cebule

2 łyzki mąki 

4 średnie buraki

1 szklanka kwasu buraczanego lub ogórkowego

smalec

sól i pieprz do smaku

Wydrukuj przepis >>



 Kuchnia kresowa to przede wszystkim dania drobnoszlacheckie. Dużym powodzeniem cieszyła się tutaj wieprzowina i drób.

Nasze kresowe smaki zachwycają tych którym znudziły się już egzotyczne potrawy i modne niskokaloryczne jedzenie. I choć danie mięsne świadczyło już o zamożności to jednak dania cechowała kresowa prostota ale ze zdrowych składników.

Szpundra - nie dotarłem do pochodzenia samej nazwy dania ale jest właśnie takim przykładem prostoty ale z dobrych składników.

ładny kawałek łopatki ( w tym przypadku szynki, chociaż łopatka jest lepsza )

oprószamy mąką

i obsmażamy na smalcu ze wszystkich stron

      

Opieczone mięso wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondla

      

i smażymy z posiekaną cebulką

surowe buraki

ścieramy na tarce na grubych oczkach

i mieszamy z mięsem

i zalewamy kwasem buraczanym lub z kiszonych ogórków i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z ziemniakami

Pyszne i sycące danie, Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1