Pulpety z kociołka

Składniki przepisu

 70 dag mięsa mielonego ( wołowe albo mieszane )

1 duża cebula

5 listków czosnku niedźwiedziego

1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

1 puszka krojonych pomidorów (pelati)

1 litr przecieru pomidorowego

2 jajka

natka pietruszki

3-4 łyżki bułki tartej

3 łyżki mąki

szczypta słodkiej papryki

pieprz ziołowy

sól, pieprz i olej

Wydrukuj przepis >>



 To danie które absolutnie rewelacyjnie smakuje na świeżym powietrzu ale w czasie deszczu śmiało można go zrobić pod dachem.

Najlepszy do tego jest kociołek żeliwny z możliwością używania na ognisku oraz na kuchni domowej.

Zaczynamy od dodatków

3 liście czosnku niedźwiedziego miksujemy blenderem z jajkami, i cebulą

dodajemy mięso, przyprawy

sól, pieprz, paprykę i pieprz ziołowy , trochę bułki tartej i wyrabiamy dobrze mięso

Z masy mięsnej formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni ze wszystkich stron

Do kociołka dajemy pokrojone pomidory

i przekładamy pulpety,

podsmażamy ok 10 minut i dolewamy wino

dusimy żeby płyn trochę odparował i dolewamy przecier pomidorowy

i dusimy na małym ogniu

ok 30 min.

Resztę czosnku siekamy z natką do posypania gotowego dania

Fantastycznego, smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1