Domowe Chaczapuri

Składniki przepisu

 1 kg mąki ( 4 średnie chaczapuri )

25 g świeżych albo 10 g suszonych drozdży

do wyboru - mleko,serwatka,kefir lub jogurt ilość zależy od chłonności mąki

szczypta soli

opcjonalnie można dodać 1-2 jajka, 2 łyżki oliwy,łyżeczka cukru

masło do posmarowania po upieczeniu

NADZIENIE

ser podpuszczkowy, młody np. budz, mozarella wymieszana z bryndzą, solankowy, feta itp. 

ilość sera zależy od ilości ciasta lub osobistych preferencji a porządnej wersji dajemy 1:1

ziemniaki 

sól

 

 

Wydrukuj przepis >>



 Chaczapurii - gruziński chlebek, świetne urozmaicenie do codziennego pieczywa ale i jako przekąska do dobrego wina.

I choć może nie wygląda to jest bardzo syty.

Przygotowujemy rozczyn

Do mąki dodajemy jajo i rozczyn

wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce aby urosło.

Kiedy ciasto zwiększy objętość dwukrotnie, ponownie wyrabiamy aż będzie elastyczne i gładkie.

Ser kruszymy lub ścieramy na tarce i wyrabiamy na jednolitą masę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe kawałki, formujemy z nich kule. Podobnej wielkości kule formujemy z sera

Kule ciasta rozgnieść dłońmi i rozwałkować na placki grubości ok 1 cm, podsypując nieco mąką. Kule sera kładzemy na ciasto,  i zawijamy ciasto dookoła, zamykając ser w środku. Zlepiamy dokładnie

Tak utworzona kulę, rozgniatamy lub rozwałkowywujemy na płaski placek

Można piec w piekarniku w temp. 200-220 stopni lub smażyć na patelni do momentu aż się zrumieni. Podczas smażenia przewracamy placek na drugą stronę

Masło roztapiamy

Upieczony placek smarujemy z wierzchu masłem

Kroimy na kawałki jak pizzę lub rwiemy rękami na małe części.

Niektóre gruzińskie gospodynie robią na środku dziurkę żeby nie puchło podczas pieczenia, ale nie jest to regułą.

 

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1