Fitchi - turkmeńskie danie narodowe

Składniki przepisu

 350 dag mąki pszennej

150 ml wody

1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju

Farsz: 500 g mięsa wołowego, mielonego

150 ml kefiru

1 duża czerwona cebula

1 łyżeczka kurkumy

sól, pieprz do smaku

1 jajko

 

Wydrukuj przepis >>



 Fitchi - narodowy turkmeński placek z wołowiną i cebulą wg, przepisu naszej przyjaciółki Armi As. Wszyscy staramy się przebywać w domu ale tylko chyba my mamy szczęście słuchać opowieści o dalekich krajach a szczególnie o Turkmenistanie. Armi jest Ormianką a w Turkmenistanie spędziła 14 lat i właśnie taki placek jadała wracając ze szkoły - czyli terkmeński Fast-Food :D

Do miski wlewamy wodę, dodajemy sól i olej mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy mąkę

i zagniatamy sprężyste i elastyczne ciasto,

wkładamy wyrobione ciasto do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min.

Wołowinę mielimy lub kroimy w drobną kostkę

dodajemy pokrojoną drobno czerwoną cebulę, kefir, kurkumę i pieprz

i dokładnie wyrabiamy

Ciasto dzielimy na połowę i tą połowę dzielimy jeszcze raz na większy dól i mniejszy góra

Z większego kawałka robimy krążek troszeczkę większy od formy i wkładamy go do posmarowanej olejem formy

Na placek wkładamy połowę naszego farszu

i przykrywamy mniejszym plackiem. Zlepiamy brzegi a środek nacinamy nożem i nakłuwamy ciasto widelcem

Smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180-190 stopni ok. 35 min.

Przed krojeniem należy placek wystudzić ok 10 min, inaczej cały sok wycieknie i nasze Fitchi nie będzie soczyste.

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1