Jingalov Hats - Ormiańskie podpłomyki z nadzieniem ziołowym

Składniki przepisu

 CIASTO

1 szklanka bardzo zimnej wody, szczypta soli

mąka pszenna ( ile zabierze ciasto )

NADZIENIE w oryginale powinno być 20 ziól ale można w/g uznania

koniecznie: 2-3 pęczki kolendry

1 pęczek szczawiu

liście botwinki

2-3 pęczki pietruszki

2 pęczki szczypiorku

2 pęczki koperku

2-3 łyżki oleju

sól, pieprz

a dla podrasowania smaku trochę twardej fety np. od Nikosa

 

Wydrukuj przepis >>



 Fantastyczne danie z kuchni ormiańskiej, według naszej znajomej Arni As. Wszystkie użyte zioła są z naszego bieszczadzkiego ogródka.

Ormianie w naszym kraju znani są od czasów Kazimierza Wielkiego kiedy zasiedlali tereny od Kamieńca Podolskiego, przez Podkarpacie aż do Kazimierza nad Wisłą do dnia dzisiejszego. I chociaż mało się o nich mówi to jednak spuścizna kulinarna jest całkiem spora i warta wypróbowania. 

Zioła

dokładnie siekamy

dodajemy startą fetę

i dokładnie, delikatnie mieszamy.

Wyrabiamy ciasto: sól rozpuszczamy w zimnej wodzie,

dodajemy po troszku mąkę

tyle, aby uzyskać twarde ciasto

i odstawiamy na 20-30 minut przykryte ściereczką

Ciasto kroimy na małe kawałki, rozwałkowujemy na cienkie placki średn. 15-20 cm

Posiekane zioła z fetą mieszamy z odrobiną oleju, solą i pieprzem i nakładamy na rozwałkowany placek

podnosimy brzegi i zlepiamy dokładnie aby zioła były całkowicie zamknięte, przyklepujemy dłonią aby uzyskać płaski placek

Smażymy na bardzo rozgrzanej suchej, nieprzywierającej patelni lub tak jak my na rozgrzanym blacie kuchni opalanej drewnem

szwem do dołu. Kiedy zbrązowieje przewracamy na drugą stronę

Po zdjęciu z patelni, lub blachy jedną stronę placka smarujemy masłem, podawać gorące ze śmietaną, macunem ( rodzaj zsiadłego mleka ) lub jogurtem

Są tak dobre że szybko zapomina się o jakiejkolwiek diecie. Polecamy i smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1