Osetyńskie pierogi

Składniki przepisu

 400 ml ciepłego mleka

7 g drożdży suchych lub 20 g świeżych

1,5 łyżki cukru

ok. 300 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

50g roztopionego masła

300 g ugotowanych ziemniaków

20 g masła + masło do posmarowania

500 g twardej mozzarelli ( lub sera od Nikosa jak ruszy sprzedaż )

Wydrukuj przepis >>



 

 Osetyńskie pierogi wg Armin As. Placki, chlebki z okolic morza śródziemnego, pierogi i drożdżowe placuszki kuchni wschodniej mógłbym zajadać na codzień. Jest taka wielka ich różnorodność w zależności od regionu, że z całą pewnością by się nie przejadły.

Pierogi osetyńskie są nie tylko niewiarygodnie smaczne, ale też bardzo sycące. I choć można już w naszym kraju kupić przez internet sery suługuni czy też sery adygejskie które są częścią składową oryginalnych pierogów to nie brakuje w naszej okolicy serów które je mogą zastąpić.

Z mleka, drożdży i cukru robimy rozczyn

do miski wsypujemy mąkę, sól, mieszamy i robimy wgłębienie. Dodajemy rozczynu

i roztopione masło

mieszamy, zagniatamy. Ręce smarujemy olejem i wyrabiamy ciasto aż przestanie się kleić do rąk ( ok. 10 min )

wkładamy do posmarowanej olejem miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut.

Ziemniaki mielimy, dodajemy starty na dużych oczkach ser i mieszamy z masłem.

Nadzienie dzielimy na 3 części i formujemy w kulki.

Wyrośnięte ciasto składamy kilka razy i odstawiamy na kolejne 30 min. Następnie przebijamy żeby odgazować i dzielimy na 3 równe części. Formujemy w kulki i odstawiamy na ok. 10 min.

Stolnicę posypujemy mąką i rozciągamy jedną kulkę ciasta formując płaski placek, wykładamy nadzienie w kulce

podnosimy brzegi, mocno zlepiamy, spłaszczamy i opruszamy mąką

i delikatnie naciskając formujemy placek o średnicy ok. 20 cm, obracamy szwem do dołu, ponownie spłaszczamy dłońmi formując placek o średnicy 26 cm.

Ostrym nożem robimy na środku małą dziurkę w środku placka

i przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. W ten sam sposób formujemy pozostałe pierogi.

Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok. 10 min., następnie zwiękrzamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy kolejne 3-5 minut.

Gotowy placek obficie smarujemy masłem i przykrywamy pokrywką żeby nie ostygł.

Podajemy 3 placki razem , pokrojone na 8 trójkątów.

kapitalnie smakuje, samo lub do sałatek itp. 

 

 

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1