Bryndza - rolada

Składniki przepisu

 20 dag bryndzy

masło wiejskie 2 spore łyżki

10 dag wiejskiego twarogu

orzechy włoskie

sól, pieprz,papryka słodka lub chili

Wydrukuj przepis >>



 Bryndza w języku polskim oznacza gatunek owczego sera ale też oznacza w mowie potocznej: niedostatek i  "byle co " mimo to ser ten zasługuje na szczególną uwagę i uznanie smakoszy.

Bryndza wywodzi się z biednych rejonów Karpat, gdzie nic nie miało prawa się zmarnować. A w dzisiejszej kuchni możliwości wykorzystania bryndzy są ogromne : do kanapek, do nadzienia pierogów, knedli, naleśników. Można nią okrasić kluski, użyć do sałatek itp. Pierwsze wzmianki o bryndzy pochodzą z roku 1527 a my dzisiaj dzięki Nikosowi i jego bezkonkurencyjnej bryndzy możemy nasze potrawy tworzyć z produktów doskonałej jakości.

Zaczynamy od składnków: bryndzę

masło

twaróg ( naszej produkcji z mleka z Terki )

dajemy do miski, dodajemy przyprawy

i ucieramy na gładką masę

Orzechy siekamy na drobno

część dodajemy do masy, dokładnie wszystko mieszamy i formujemy wałek.

Wałek obtaczamy w orzechach

zawijamy w folię spożywczą

i dajemy do lodówki

podajemy z grzankami i sałatką z pomidorów lub jako przystawkę lub przekąskę do dobrego wina

smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1