Bulwiok Podkarpacki

Składniki przepisu

 1/4 kostki drozdzy

1 szklanka ciepłego mleka

25 g masła

ok. 450 g mąki

sól, łyżeczka cukru

FARSZ

6-7 ugotowanych ziemniaków

ok. 20 dag tłustego twarogu wiejskiego

cebula,

10-15 listków mięty

masło

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



BULWIOK - to ciasto pochodzące ze wsi Futoma, w gminie Błażowa na Pogórzu Dynowskim. Kiedyś gospodynie piekły go na podwieczorek i zanosiły pracującym w polu gospodarzom.

Bulwiok Podkarpacki jest wpisany na listę Produktów Regionalnych

W połowie ilości ciepłego mleka, rozpuszczamy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i drozdze

Odstawiamy na ok. 15 min.

Resztę mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło

Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki

i wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto

odstawiamy na godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

FARSZ

Cebulę siekamy i szklimy na patelni na maśle. Mielimy razem z ziemniakami i serem dodajemy posiekaną miętę

i mieszamy tak jak farsz na pierogi ruskie.

Wyrośnięte ciasto rozpłaszczamy na stolnicy, musi pozostać grube ok 2 cm grubości

i wykładamy do formy, po brzegi

Nakładamy farsz

a na wierzch kładziemy wiórki masła.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni ok 40 - 50 min.

Smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Jadwiga Wolna w dniu 2017-01-22 napisał/a:
"Jestem zauroczona przepisem .Prosze mi tylko napisac czy ziemniaki gotujemy czy maja byc surowe ."
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1