Gomółki

Składniki przepisu

 1 kg półtłustego twarogu ( najleszy swojski wiejski )

2 zółtka

sól do smaku

czerwona papryka,kminek,mięta, czarnuszka itp

Wydrukuj przepis >>



 Już na początku XIX w przygotowywano na Podkarpaciu gomółki z sera. Po zebraniu śmietany, mleko w garncu kwaśniało przy ciepłym piecu. Następnie przelewano do lnianego woreczka i odciskano serwatkę i zawartość woreczka wędrowała do donicy. Tam urabiano ser z solą, pieprzem dodawano także zioła: miętę i kminek. Aby ser był bardziej syty, godpodynie dodawały zółtka. Z tej masy ręcznie foemowano serowe gałki które kładziono na deseczkach i wkładano do chlebowego pieca. Podsuszone były wielkim przysmakiem. W Wielką Sobotę zanoszono je do kościoła do poświęcenia. Potem ozdabiały wielkanocny stół razem z jajkami, kiełbasą i chrzanem.

Ser mielimy tylko raz i dodajemy zółtka i sól i ręcznie delikatnie wyrabiamy, dzielimy na części

w jednej części mamy zioła

w drugiej np. paprykę

a w trzeciej kminek

Poszczególne części mieszamy

    

Traz formujemy ręcznie kulki i układamy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia

suszymy około 2 godz. w temperaturze 50 stopni. Dawniej gomółki suszono w piecu chlebowym po upieczeniu chleba.

Wspaniale smakują z sałatką, jako przystawka, w zupie np. barszczu lub jako przystawka. Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1