Kandyzowane kwiaty

Składniki przepisu

 kwiaty jadalne

listki mięty, melisy

białko

cukier puder

Wydrukuj przepis >>



 Zatrzymać lato - taka myśl przyświecała nam cały czas od momentu kiedy bieszczadzkie łąki i nasz ogródek rozkwitły najpiękniejszymi kolorami. 

Kwiaty zbieramy suche w słoneczny ranek , wszystkie jadalne od stokrotki maleńkiej po róże.

 

    

Białko roztrzepujemy

Kwiaty układamy na papierze do pieczenia

i delikatnie pokrywamy powierzchnię kwiatów

następnie posypujemy odrobiną cukru pudru

i suszymy w najniższej temperaturze przy otwartych drzwiach piekarnika. My suszyliśmy po prostu na zapiecku naszej opalanej drewnem kuchni.

Gotowe, używamy do deserów, sałatek, ciast, tortów

Przechowywujemy w słoiku przykrytym ściereczką, gazą ściągniętą i zawiązaną

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1