Kruszonka Lasowiacka

Składniki przepisu

 600 g mąki z młyna

300 g masła wiejskiego

6 jaj świeżych , wiejskich

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

150 g cukru

200 g cukru pudru

1 łyżka dobrej kwaśnej śmietany

2/3 słoika powideł śliwkowych

100 g posiekanych orzechów

100 g rodzynek

Wydrukuj przepis >>



Mimo tego, różnego narodowościowo społeczeństwa, w naszym regionie życie w tamtych czasach toczyło się w dobrych stosunkach sąsiedzkich. Gospodynie chętnie wymieniały się przepisami na potrawy i wypieki.

Często dzieliły się doświadczeniem i tajnikami prowadzenia domu i gospodarstwa. Stąd znalazły się w jadłospisach lasowiackich potrawy kuchni innych narodów i regionów naszego kraju.

Przyjęte nowe przepisy kulinarne były niejednokrotnie modyfikowane, nie zawsze bowiem nasze babcie było stać na zakup takich surowców, produktów, przypraw, które zawarte były w recepturach z innych kuchni. Dlatego nieraz następowało „udomowianie” tych potraw na miarę możliwości i zasobów tutejszych gospodarstw.

Powstawały więc jakby nowe potrawy, bardziej oszczędne, proste, ale nie mniej smaczne i zdrowe.   Nasze lasowiackie przysmaki są prawdziwymi przysmakami. I te wiejskie i te miejskie i te dworskie i te, które przywędrowały z różnych stron i tu się zadomowiły.

 KRUSZONKA LASOWIACKA

mąka, masło

żółtka, cukier

to składniki od których zaczynamy. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części

Do pierwszej części dodajemy śmietanę

do drugiej kakao

trzecią zostawiamy jasną. Ciasto schładzamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywno

Na blaszkę wykładamy ciasto ze śmietaną, smarujemy powidłami

i na powidła kładziemy połowę piany z białek

Na wierzch ścieramy ciasto kakaowe

i dajemy resztę piany

i posypujemy orzechami i rodzynkami

ścieramy na wierzch trzecią część ciasta

i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Pieczemy ok. 45 minut

po wierzchu posypujemy cukrem pudrem

Teraz możemy dobrać sie do tych ukrytych smaków

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1