Kwasówka - kwaśna zupa

Składniki przepisu

1 l wywaru z kości wołowych

szklanka kwasu z kiszonej kapusty

kilka suszonych grzybków

kilka ziemniaków lub kasza

jaja ugotowane na twardo

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Kwasówka - zupa kuchni Podkarpackiej, myślę że bardziej Wschodnio-Podkarpackiej. Chociaż w miarę rzadka to jednak bardzo rozgrzewająca i smaczna. Można zrobić na kilka sposobów i każdy jest właściwy. Tak jak wszystkie Podkarpackie czy Bieszczadzkie potrawy jest prosta, łatwa do zrobienia i z prostych a zarazem pożywnych składników.

Zaczynamy od namoczenia grzybów.

Po namoczeniu kroimy na  części

Do wywaru wołowego

wlewamy szklankę kwasu z kiszonej kapusty

oraz część wywaru z grzybów, do smaku oraz posiekane grzybki. Zagotowujemy wszystko. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ziemniakami, jajkiem lub kaszą.

Można też zrobić tak jak się robiło na kresach. Do rosołu dajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości, dodajemy kwas i grzyby. Wtedy zupa jest bardziej gęsta.

Można też podbić śmietaną z mąką wtedy otrzymamy rodzaj Bieszczadzkiej Kisełyci.

Smacznego. Idealna na kaca.

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1