Lasowiackie smarowidło

Składniki przepisu

 1 kostka masła

30 dag świeżego wiejskiego twarogu

1 garść posiekanej mięty pieprzowej

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



Najpierw kilka słów wstępu o krainie z której ja pochodzę. Napiszę to w miarę skrótowo aby przybliżyć tereny mi bardzo bliskie.

LASOWIACY - To grupa etnograficzna zamieszkująca tereny południowo-wschodniej Polski, północnej części Kotliny Sandomierskiej, w widłach Wisły i Sanu. Był to obszar dawnej Puszczy Sandomierskiej.

 Ludność ta samookreśliła się mianem „Lesioki”, co może być świadectwem ich wysokiej świadomości odrębności w stosunku do sąsiadów, a także szacunku jakim darzyli puszczę. W przekazach zachowało się także powszechnie znane powiedzenie Las (u)ojciec nas, a my dzieci jigo, jidziewa do nigo.

Głównym zajęciem chłopów było rolnictwo. Jednak ze względu na niezbyt nieurodzajne gleby  zajmowali się także, w ramach dorobku, szewstwem, tkactwem, plecionkarstwem czy bednarstwem. Ważnym zawodem na dawnej wsi był również kowal i młynarz. Ilość drewna sprzyjała rozwojowi wszelkich rzemiosł drzewnych i przemysłów leśnych. Wspomnieć muszę również że kłusownictwo było bardzo mocno zakorzenionym zajęciem i umiejętność ta zachowała się do dnia dzisiejszego.

Kuchnia tak samo jak kuchnie innych regionów , powstała z tego co rodziła ziemia, a lasy oddawały swoje dary. Tradycja, obyczaje ale także przenikanie kuchni z zewnątrz innych narodów poprzez migrację, wywarły także swój wpływ na kuchnię lasowiacką.

Tyle w telegraficznym skrócie, a teraz smarowidło

Świeży twaróg

rozcieramy bardzo dokładnie,

masło

ścieramy na tarce i dodajemy do twarogu

Nastęnie dodajemy posiekaną miętę

i bardzo dokładnie wymieszać 

Po wymieszaniu odstawiamy do schłodzenia.

Smarujemy pieczywo, krakersy, proziaki czy placki ziemniaczane

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1