Pamuła

Składniki przepisu

 20-30 dag śliwek suszonych, wędzonych bez pestek

1 l wody

3-4 łyżki śmietany wiejskiej

sól do smaku

ZIEMNIAKI

ziemniaki ugotowane

masło

suszony tymianek albo mięta

Wydrukuj przepis >>



 PAMUŁA  - zupa z suszonych owoców, najczęściej ze śliwek. To podkarpacki przysmak, w czasie wojny i po wojnie jedna z podstawowych a w niektórych regionach Podkarpacia dalej należy do ważniejszych zup. Ten przepis należy do klasycznych, prosty choć delikatnie podrasowany.

Śliwki zalewamy na noc przegotowaną wodą.

Następnie gotujemy do miękkości

przecedzamy, zachowując wywar.

Śliwki przecieramy na sicie

Przetarte śliwki dodajemy do wywaru i podprawiamy wiejską śmietaną. Solimy do smaku.

Ziemniaki najczęściej podaje się zapieczone na jednym talerzu tak że każdy sobie dobierał.

Gorące ziemniaki tłuczemy z masłem.

Naczynie żaroodporne też smarujemy masłem, przekładamy utłuczone ziemniaki, posypujemy wiórkami masła, suszonym tymiankiem lub miętą.

Zapiekamy w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotej, chrupiącej skórki.

i podajemy w zupie

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1