Pieróg bieszczadzki Beatki

Składniki przepisu

 młode cukinie 3-4 sztuki

liście buraków, ( liściowych )

garść rukoli

szalotki

masło

ser kozi

sól, pieprz

Wydrukuj przepis >>



 Bieszczadzki Pieróg Beatki - to po prostu ostatnie zbiory z łąki i ogródka. Prezentuje się pięknie i tak samo smakuje. Wystarczy troszeczkę pomysłowości i jesienne danie ląduje na bieszczadzkim stole.

Ciasto, najlepiej zrobić go tak jak włoskie calzone. To które tutaj jest użyte jest niezmiernie delikatne więc nie polecam niewprawnym gospodyniom. Ciasto na włoskie Calzone jest łatwe do zrobienia i efekt pozostaje ten sam.

Na wiejskim maśle szklimy szalotkę, dodajemy pokrojoną cienko cukinię i liście buraczków, posiekane i lekko dusimy

doprawiamy do smaku

Robimy ciasto,

Wyrobione ciasto

kroimy na porcje

rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, nakładamy farsz

Posypujemy obficie kozim startym serem, w naszym przypadku z sąsiedztwa

zlepiamy jak pierogi

kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem

i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia ( ok 30-35 min )

Podajemy z zapieczonym z resztą jaja kwiatem cukini

i smacznego

 

 

 

 

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1