Pieróg Zawadzki

Składniki przepisu

2 kg ziemniaków

20 dag kaszy gryczanej

1-1,5 szkl. śmietany wiejskiej

1/2 kostki masła

mięta suszona

sól, pieprz

tłuszcz,mleko,bułka tarta,mąka

Wydrukuj przepis >>



Pieróg Zawadzki to kapitalne pieczone danie. Przepis ten pochodzi od koła Gospodyń Wiejskich w Zawadzie, natomiast przeps jako taki pochodzi według moich danych z Kresów. Fantastycznie smaczny, bardzo sycący i niezwykle aromatyczny.

Ziemniaki gotujemy z odrobiną masła

odcedzamy i ugniatamy dokładnie. Wsypujemy suchą kaszę

mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 1 godzinę.

Po godzinie dodajemy masło, śmietanę

i pokruszone liście suszonej mięty

Przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Formę do pieczenia natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i nakładamy masę

Na koniec posypujemy mąką i skrapiamy mlekiem

Pieczemy 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Podajemy ze schłodzonym mlekiem lub z sosem. Mnie osobiście smakował prosto z blachy. Cudowny, aromatyczny i smaczny.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2016-10-23 napisał/a:
"raczej tak, ze starych ziemniaków, młode są za wodniste"
Ocena: 0/5
 

anencja w dniu 2016-06-06 napisał/a:
"ale to chyba tylko ze starych ziemniaków można?"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1