Pierogi z młodą kapustą, twarogiem i prawdziwkami

Składniki przepisu

CIASTO

ok. 1,5 kg ziemniaków

ok 0,5 kg mąki ale tak naprawdę to tyle ile zabierze ciasto

2 jajka

sól

FARSZ

1 główka kapusty

kilka prawdziwków

duża cebula

25 dag wieljskiego twarogu

sól i pieprz do smaku

Wydrukuj przepis >>



Pomimo mojej wiedzy, doświadczenia i wcześniejszego zamiłowania do kuchni w ogromnym stopniu opartej na mięsie i rybach, nierzadko skomplikowanej w doborze składników, to wciąż odkrywam i jestem zaskakiwany prostotą i pięknem kuchni dawnej, ubogiej ale za to z doskonałymi składnikami. Beatka posiadająca ogromną wiedzę na temat kuchni ukraińskiej i  ogromny talent do potraw mącznych coraz odkrywa przede mną nowe potrawy nacechowane prostotą i fantastycznym smakiem.

Dzisiaj pierogi z ciasta z tartych ziemniaków i Beatki autorskim farszem z młodej kapusty, wiejskiego twarogu i prawdziwkami.

Kiedy to piszę jeszcze przełykam głośno ślinę na samo wspomnienie.

Ziemniaki ścieramy na tarce

i mocno odciskamy z wody

Dodajemy mąkę, jaja i szczyptę soli

i wyrabiamy

aż będzie gładkie

Na farsz gotujemy młodą kapustę, odciskamy i drobno kroimy. dodajemy podsmażone z cebulą prawdziwki, wiejski twarożek sól i pieprz

Wszystkie składniki mieszamy

Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki lub kwadraty i lepimy pierogi

Gotowe pierogi

gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju ok. 10 minut od wypłynięcia

Wyjmujemy łyżką cedzakową

i podajemy okraszone boczkiem

Tego smaku pierogów i bombastycznego farszu nie da się opisać. Trzeba koniecznie spróbować. Smacznego.

© Wszelkie prawa zastrzeżone

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1