Placki drożdżowe na blasze pieczone

Składniki przepisu

  1 kg mąki pszennej

5 dag drożdży

2-3 jaja

szczypta cukru

1/2 kostki roztopionego masła

mleko letnie ( tyle ile zabierze ,tak aby ciasto było sprężyste i wolne )

Wydrukuj przepis >>



 Szukając dobrej tradycyjnej kuchni na Podkarpaciu dobrze jest wcześniej zapoznać się z kalendarzem imprez odbywających się w danym regionie. Bogactwo smaków zaprezentowane jest najczęściej na lokalnych imprezach plenerowych przez Koła Gospodyń Wiejskich kultywujące swoją kulinarną tradycję w regionie.

Placki drożdżowe na blasze pieczone to też regionalny kąsek tym razem KGW Białoboki, powiat Przeworsk ,gmina Gać.

Cudowne, puszyste, z lekko chrupiącą skórką sa kapitalnym daniem samym w sobie albo dodatkiem zamiast pieczywa

 

Z odrobiny mleka, cukru , łyżki mąki i drożdży robimy rozczyn, i zostawiamy do wyrośnięcia.

Do mąki, dodajemy jaja, sól

 

i wlewamy wyrośnięty rozczyn

wyrabiamy ciasto dolewając mleko. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy dalej

 

Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

 

Jak podwoi objętość wyrabiamy owalne , niewielkie placki i też zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia

Pieczemy na piecu na rozgrzanej blasze na złoto-brązowy kolor

Placki drożdżowe w przeciwieństwie do proziaków są puszyste, wyrośnięte i lekkie

 

 Smacznego

 

 

 

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1