Wiejskie pulpeciki

Składniki przepisu

 1/2 kg mięsa mielonego, mieszanego ( wołowo-wieprzowe )

ok. 300-400 g ziemniaków ugotowanych

1 mała cebula

2 jajka

sól i pieprz do smaku

mąka i tłuszcz do smażenia

 

Wydrukuj przepis >>



 Nasza wiejska kuchnia w Bieszczadach wymaga nieraz szybkości w pomysłach aby urozmaicić codzienne żywienie. Będąc w lesie na zwiadach zebraliśmy trochę grzybków i powstał pomysł co dołożymy do sosu ze świeżo zebranych grzybków. Tak powstały niezwykle delikatne i puszyste pulpety z sosem z grzybów leśnych. Autorstwa Beatki.

A dodatek ziemniaków nie tylko spulchnił je ale też prawie podwoił ilość.

Ziemniaki: mogą być świeżo ugotowane i ostudzone lub z dnia poprzedniego

przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa

Cebulę ścieramy na tarce,

Mięso

dodajemy do ziemniaków, startą cebulę i jajka

Doprawiamy solą i pieprzem i starannie mieszamy

Formujemy niewielkie pulpeciki i btaczamy w mące

i smażymy na rumiano, na dobrze rozgrzanym tłuszczu

z obu stron

Przygotowujemy sos. W naszym przypadku ze świeżych maślaków ,prawdziwków i rydzów z wiejską śmietaną

Podajemy np. z makaronem

lub ziemniakami, ryżem czy też pieczywem

Są niezwykle delikatne i puszyste

Podkarpackiego smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1