Zapiecki podkarpackie

Składniki przepisu

 1-1,5 kg ugotowanych ziemniaków

500 g wiejskiego twarogu

1-2 cebule

masło

sól i pieprz

młode liście chrzanu

Wydrukuj przepis >>



 Podkarpackie gospodynie potrafiły tworzyć kulinarne cuda z prostych, łatwo dostępnych składników.

Ziemniaki na podkarpaciu stanowiły bazę do wielu dań podkarpackich: klusek, stolników,placków... lub też same były głównym daniem podawane najczęściej pieczone w bratrurze. Zapiecki bardziej znane są w rejonie Przeworska i Łańcuta. 

To skromne danie może stanowić dodatek w bardziej wyszukanej kuchni np. do pieczeni wszelakiej lub gulaszu. Kiedyś kilka zapiecków i trochę zsiadłego mleka brało się w pole, tak jak proziaka lub stolnika.

Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do ziemniaków

następnie dodajemy twaróg, sól i pieprz

łączymy to wszystko razem i mieszamy na masę.

Liście chrzanu dokładnie myjemy, wycinamy gruby nerw lub możemy stłuc tłuczkiem do ziemniaków.

Z ziemniaków formujemy kule wielkości dużego jajka i zawijamy w liście chrzanu

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Pieczemy w nagrzanej bratrurze do mocnego zrumienienia się ( w piekarniku temp. 220 stopni i wyżej ) a najlepiej w piecu chlebowym.

Tak się pieką

Podawać z siadłym mlekiem lub w ostateczności z kefirem. Lście chrzanu dają niepowtarzalny aromat i świeży smak.

Smacznego

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1