zupa dziadowska

Składniki przepisu

 1 kg ziemniaków (obrane,pokrojone)

pęczek włoszczyzny

300 g bryndzy

1 ząbek czosnku

sól, pieprz do smaku

świeżej zieleniny

plastry boczku do smaku

2-3 ziarnka ziela angielskiego

2 listki laurowe

 

Wydrukuj przepis >>



 Zupa Dziadowska ( tradycyjna zupa góralska )

Jest to zupa bardzo prosta z dostępnych wszędzie składników. A dodatek bryndzy nadaje jej prawdziwy górski smak.

W naszym wypadku jest cudowna bryndza o Nikosa z Wańkowej która wspaniale nadaje podkarpacki posmak

Włoszczyznę gotujemy do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych. Wyjmujemy z wywaru i nie wyrzucamy, można je wykorzystać do sałatek.

Odlewamy 250 ml wywaru

lekko studzimy, rozdrabniamy bryndzę

i rozprowadzamy ją w wywarze

Do garnka z zupą dodajemy ziemniaki, gotujemy do miękkości

Wlewamy wywar z bryndzą, mieszamy starannie, dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy i dekorujemy zieleniną i smażonym boczkiem.

Pychota, smacznego 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1