Bigos z kiszonej kapusty z cydrem

Składniki przepisu

 2 kg kiszonej kapusty

2 cebule

2 spore garście suszonych grzybów

10 dag wędzonych śliwek

5 liści laurowych

ziele angielskie

pieprz w ziarnach

ziarna jałowca, kminek

1 szklanka cydru

1 szkl koncentratu pomidorowego

boczek wędzony, kiełbasa, resztki wędlin

smalec ze skwarkami

sól i pieprz

Wydrukuj przepis >>



 BIGOS kto go nie zna? Danie tradycyjne kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej. Ile domostw w kraju tyle przepisów na bigos, najlepszy z najlepszych. I każdy z kimkolwiek rozmawiam ma swój własny tajemny składnik który w/g niego wyróżnia z pozostałych. Tak wspaniała jest to potrawa, chociaż niechętnie reklamowana jako danie. A tak naprawdę to rzadko która impreza rodzinna obędzie się bez bigosu. Im dłużej duszony, im więcej odgrzewany staje się coraz lepszy.

A oto jedna z naszych propozycji na bigos z kapusty kiszonej.

Kapustę płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą i zagotowujemy.

Następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i stawiamy na mały ogień i powoli gotujemy.

Grzyby

zalewamy letnią wodą i moczymy. Namoczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki i razem z przyprawami

dodajemy do kapusty.

Wędliny

kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu

Cebulę kroimy w pióra

i dodajemy na patelnię pod koniec smażenia

Podduszone wedliny i cebulę dodajemy do kapusty. Dokładamy śliwki,

cydr

wlewamy również do gara z kapustą

i dusimy powoli do miękkości od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem

Dodajemy koncentrat pomidorowy ( w kuchni staropolskiej dodawano powideł śliwkowych )

Mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy.

Na drugi dzień znowu powoli gotujemy, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Gotujemy chwilę i odstawiamy do wystygnięcia a najlepiej przemrożenia,

Na trzeci dzień mamy bigos gotowy

Taki smakuje najlepiej. Podajemy gorący

z pieczywem jako przekąskę. W dawnej kuchni podawano chleb razowy i koniecznie białą czystą wódkę lub wódkę myśliwską.

Smacznego. Nareszcie jemy ....

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1