Składniki przepisu
600 g mąki
ok. 2 szklanki letniej wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
1 opak. suchych drożdży ( 7 g )
trochę oleju
woda + żółtko do smarowania
Wydrukuj przepis >>Bułki sztangielki to cudownie pachnące i chrupiące z mięciutkim środkiem Podkarpackie bułeczki. Smakują wybornie do Nikosowych i nie tylko serów, a szczególnie do Fety z oliwkami i pieczonymi pomidorami z cudowną grecką oliwą. Oczywiście smak bułeczek odnosi się do każdego innego zastosowania jako dodatek wspaniałego pieczywa.
Mąkę mieszamy z wodą, cukrem, solą i drożdżami
Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut. Miskę smarujemy olejem, wkładamy ciasto
i wierzch również smarujemy delikatnie olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej pół godziny
Wyrośnięte ciasto
przekładamy na opruszoną mąką stolnicę, dzielimy na 4 równe części. Każdą część wałkujemy na prostokąt ok. 20x30 cm
Zwijamy ściśle w rolady i kroimy na kawałki wielkości sztangielek. ok. 10 cm
Każdą bułeczkę nacinamy ostrym nożem na wierzchu, układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia.
Żółtko roztrzepujemy z 2-3 łyżkami wody
i smarujemy bułeczki z wierzchu.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 20-25 minut.
Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia
Teraz możemy podawać. Pachnie nieprawdopodobnie
Smacznego
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.