Chleb prosto z patelni / LAVASCH /

Składniki przepisu

250 g mąki Typ 500
7g  Drożdży suchych
½ łyżeczki soli
1-2 łyżek oliwy extra virgine
150 ml ciepłej wody

Wydrukuj przepis >>



Chlebek lavasch można szybko i łatwo przygotować. Najlepszy jest ciepły zaraz po upieczeniu. Znakomity dodatek do grilla, dipów, i do wszystkiego gdzie można maczać w sosie lub po prostu sam, polany świeżą olivą extra Virgine.

Do miski wsypujemy mąkę, sól drożdże i mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy oliwę . Dodajemy powoli wody ciągle mieszając. Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy aż stanie się gładkie. Formujemy małą kulę i wkładamy do posmarowanej oliwą miski. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na 7-8 kawałków. Na posypaną mąką stolnicy rozwałkowujemy na cieniutkie krążki lub owale.

Na rozgrzaną patelnię z powłoką nieprzywierającą  bez tłuszczu , kładziemy nasz placuszek i pieczemy. Kiedy zaczyna brązowieć przekładamy na drugą stronę.
 

Można również szybko upiec w piekarniku.

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 230 stopni i pieczemy chlebek ok. 3 minut.


Można go również z powodzeniem upiec na grillu, będzie atrakcją wśród gości.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1