Chleb pszenny, zwykły jasny

Składniki przepisu

Porcja na jedną dużą foremkę ok. 900 g

680 g mąki pszennej, chlebowej TYP 750

15 g soli morskiej

15 - 20 g świeżych drożdży

450 ml wody

mąka do posypania

tłuszcz do smarowania / może być olej roślinny /

Wydrukuj przepis >>



Na dzisiaj świeżutki, pachnący chlebek. Być może ilość zdjęć jakie zamieściłem jest duża i wygląda skomplikowanie to tak na prawdę jest mniej pracy jak z ciastem.

Jeżeli ktoś sobie zachowa ten przepis, to później będzie bazą do robienia wspaniałych chlebów i cudownej zabawy. To są chleby bez żadnych wypełniaczy i ulepszaczy chemicznych. Smakują o niebo lepiej niż kupne a pachną nieziemsko cudownie.

A więc do pracy:

Odmierzamy dokładnie ilość mąki.

Drożdże kruszymy i wsypujemy do miseczki.

Do drożdży z odmierzonej ilości wody wlewamy 4 łyżki ciepłej wody. Mieszamy łyżką dokładnie aż nie będzie grudek i drożdże całkowicie się rozpuszczą.

Do większej miski wsypujemy odważoną mąkę i sól. Mieszamy i robimy w niej głęboki dołek.

Mieszając wlewamy do dołka nasze rozpuszczone drożdże. Dolewamy ostrożnie pozostałą wodę.

Wkładamy delikatnie palec do drożdży i wybieramy ręką z boków mąkę i mieszamy aż woda z drożdżami stanie się gęsta jak śmietana. Myjemy i osuszamy ręce. Delikatnie wybieramy suchą mąkę z brzegów miski i opruszamy zawiesinę z drożdży żeby nie powstał na niej kożuch.

Odstawiamy na 20 minut żeby drożdże zaczęły pracę.

Po tym czasie przemieszamy delikatnie mąkę z brzegów do miski i mieszamy aż ciasto się całkowicie połączy. Dla osób posiadających mikser z hakiem do zagniatania chleba, przekładamy wszystko i włączamy najpierw na małe obroty, żeby się wymieszało a potem na średnie na ok. 10 minut.

Ciasto w misce formujemy w kulę, powinno być nie za miękkie i czysto odchodzić od miski. Wyjmujemy ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy rozciągając od siebie przez 10 minut.

Formujemy z powrotem w kulę. Czystą miskę natłuszczamy i wkładamy naszą kulkę i przykrywamy wilgotną ściereczką.

 

Odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej nie większej jak 21 stopni na około 1 - 2 godzin.

Po tym czasie w zależności od temperatury otoczenia i aktywności drożdży czyli po 1 -2 godzin ciasto powinno być wyrośnięte.

Dobrze wyrośnięte ciasto po naciśnięciu palcem powinno zostawić dołek.

 

Teraz ciasto przebijamy pięścią. Tak przebite ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę.

 

Przygotowujemy foremkę natłuszczając ją w środku. Przełożone ciasto rozciągnąć lub lekko rozwałkować na stolnicy na prostokąt grubości 2,5 cm pasujący węższym bokiem do foremki. I zwijamy ciasto delikatnie w rulon. Jeżeli jest za długi podwijamy boki do wielkości foremki

  

i podwiniętą stroną do dołu wkładamy do foremki.

Ciasto powinno wypełniać ok. połowę foremki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoji swoją objętość na ok. 30 min- 1 godz. Nie może nadmiernie wyrosnąć bo opadnie w piecu.

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.

Wyrośnięte ciasto obsypujemy z wierzchu mąką.

 

Teraz obsypane ciasto nacinamy cienkim ostrym nożem wzdłóż.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 - 30 minut.

Wyjmujemy chlebek z piekarnika. A następnie z formy na ruszt żeby odparowało. Dobrze upieczony chleb po obstukaniu go od spodu daje swój głuchy odgłos.

 

Zapach jaki się roznosi w kuchni jest tak piękny że aż nie do opisania. Po wystygnięciu kroimy pajdę, smarujemy najlepszym masłem i nic nie potrzeba więcej. Jeden gryz i unosimy się do nieba.

Cudownej zabawy i smacznego

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2014-08-30 napisał/a:
"Cieszę się bardzo Joanne że spróbowałaś.To jest naprawdę fajna zabawa i dużo radości z własnoręcznie zrobionego wypieku. :D "
Ocena: 0/5
 

Joanne w dniu 2014-08-23 napisał/a:
"Wczoraj piekłam w nocy i wyszedł naprawdę dobry,rzeczywiście idealny dla początkujących gdyż był to pierwszy chleb który zrobiłam. Bardzo dziękuje za przepis i będę tu częściej zaglądać. Pozdrawiam!"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1