Chleb z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki przepisu

kilkanaście świeżych liści czosnku niedźwiedziego

3,1/3 szklanki mąki

1 łyżeczka soli

1,1/3 szklanki letniej wody

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

2 łyżki masła

Wydrukuj przepis >>



Teraz w wiosennym słońcu zieleni się wszędzie czosnek niedźwiedzi. Jest to jedyny moment uchwycenia tego cudownego ziela do stworzenia czegoś sezonowego. Później zostanie nam jedynie wspomnienie a Ci którzy byli zapobiegili mogą jeszcze skożystać z zamrożonego zapasu. Suszony nie traci swoich włściwości leczniczych , lecz nie daje tego cudownego aromatu.

Dzisiaj szybki chleb z czosnkiem niedźwiedzim. Jest tak cudowny a aromat roznosi się po całym domu.

Przygotowujemy składniki:

Czosnek siekamy

Masło rozpuszczamy

Do czystej i suchej miski dajemy pokruszone drożdże i cukier

Rozcieramy je aż staną się płynne

dodajemy mąkę, sól i rozpuszczone i przestudzone masło, posiekany czosnek

i mieszamy wszystko razem, najszybciej mikserem z końcówkami do ciasta

Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia

i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem z wodą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 50 minut.

Po tym czasie wyjmujemy nasz chleb

z formy na kratkę żeby odparował i ostygł.

Wspaniały, lekki i aromatyczny. Smakuje najlepiej z wiejskim masłem, sam albo z ..... jak kto woli. Smacznego.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu Tor w dniu 2016-04-29 napisał/a:
"To dosyć długa keksówka, ale rzeczywiście, jak podwoisz będzie sporo chleba"
Ocena: 0/5
 

krystynamiszcz w dniu 2016-04-01 napisał/a:
"wygląda mniamuśnie no dziś mam piec chlebek to i właśnie go spróbuję upiec..tyle że tu widzę jeden a ja zawsze od razu piekę 2 chlebki..to chyba muszę podwójną porcję zrobić?"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1