Chleb z ziarnami z Kazachstanu

Składniki przepisu

CHLEB

1 kg mąki 450 lub 500 / ja używam 500 z małego rodzinnego młyna w opolskiem /

2,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody

2-3 łyżeczki soli

6 łyżek ziaren: siemię lniane, sezam, dynia, słonecznik / ja osobiścię dodaję jeszcze ziarna czarnuszki / Można dodać więcej ziaren ale wtedy chleb będzie rósł wolniej.

ZAKWAS

Wyciągnąć gotowy zakwas z lodówki i dodać 8 czubatych łyżek ze zmielonego żyta. ( można użyć mąki żytniej z pełnego przemiału Typ: 2000 ) dodać ciepłej wody i wymieszać. Konsystencja zakwasu musi mieć konsystencję gęstego budyniu.

Przykryć papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłym miejscu najlepiej na noc.

Wydrukuj przepis >>



Są momenty w moim życiu że nie mogę się opanować. Jednym z nich jest świeżo upieczony chleb, odcięta dupka posmarowana świeżym masłem jeden gryz i ekstaza. Bardzo to lubię.

Ten przepis dostałem od mojego kolegi kilka lat temu a on go dostał od babci z Kazachstanu. I od tej pory jest częstym gościem w naszym domowym Menu.

JEST TO ABSOLUTNIE NAJŁATWIEJSZY PRZEPIS NA UPIECZENIE WŁASNEGO CHLEBA.

Mąkę przesiewamy przez sito. Do mąki dodajemy sól i ziarna. Wymieszać to wszystko i dodać ok. 6 czzubatych łyżek zakwasu i 2,5 szklanki wody. Wymieszać to wszystko porządnie łyżką i przykryć czystą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 4 do 6 godz.

Z tego przepisu wyjdą 2 foremki chleba o wymiarach min: 10 x 25 x 7 cm (h). Ja osobiście robię z połowy składników na 1 foremkę.

Po wyrośnięciu należy wysmarować foremki masłem i przełożyć ciasto do foremek.

Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką na ok. 4 godz.

Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 200 stopni i piec około godziny.

Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek i przełożyć na ruszt żeby odparowało i wystygło.

I wierzcie mi: nie znam nikogo kto za chwilę nie odkroi dupki, posmaruje masłem i odda się ekstazie. SMACZNOŚCI

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Beata w dniu 2016-11-16 napisał/a:
"A jak zrobić zakwas?"
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1