Pita Rosy

Składniki przepisu

ROZCZYN 

ok 30g drożdży

1 łyżka cukru

ok. 1/4 szklanki ciepłej wody

2 łyżki mąki

80 dag-1 kg mąki

3 jajka

5 kropli octu

200 g jogurtu Typ Grecki

sól

rozpuszczone masło

letnia woda

1 żółtko

ser feta kostka od Nikosa z Wańkowej,

zioła greckie

Wydrukuj przepis >>



 Za każdym razem ,kiedy jesteśmy z wizytą u Nikosa i Wacka w Wańkowej wychodzimy z głowami pełnymi pomysłów.

NIKOS I WACEK - ICH SERY TO NATCHNIENIE 

Tym razem zakiełkował pomysł na chlebek z fetą PITA ROSY z kuchni osmańskiej. Niezwykle puszysty, delikatny i z chrupiącą skórką. Feta dodaje tylko właściwego smaku. Do tego sałatka bałkańska, oliwki, dobre wino i świat znowu się uśmiecha

Robimy zaczyn

Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, 1 łyżkę soli, ocet i podrośnięty rozczyn

Zarabiamy miękkie , elastyczne ciasto do chwili aż będzie odchodzić od ścianek miski.

przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 min, aż podwoi objętość.

Blat posypujemy mąką, dzielimy na nim ciasto na trzy części

i wałkujemy koła, powinny być średnicy ok 30 cm. ( zależy od tortownicy )

Pierwszy blat smarujemy roztopinym masłem

posypujemy cienko pokruszonym serem i ewentualnie ziołami

na to kładziemy drugi blat, smarujemy masłem, posypujemy serem i ziołami potem trzeci blat i znów masło, ser zioła.

Dzielimy na 16 trójkątów

zwijamy rogaliki i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia

przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40-50 min

Po tym czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dwoma łyżkami ciepłej wody. Można posypać czarnuszką

i wstawić do zimnego piekarnika.

Pierwsza temperatura 180 stopni - 30 min tylko grzałka dolna

Druga temperatura 200 stopni - 20 min ,tylko grzałka dolna

trzecia temperatura 180-200 stopni ok. 30 min, góra i dół

i gotowe

nie kroimy, łamiemy chlebek

i cudowności w ustach. Smacznego

 

 

 

 

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1