Pszenny chleb z ziarnami i kminkiem

Składniki przepisu

ZACZYN

1 szklanka letniego mleka

3 szklanki ciepłej wody / przegotowanej /

10 dkg drożdży

1 łyżeczka cukru

CHLEB

1 kg mąki Typ 550

2 szklanki otrąb żytnich

1-2 łyżeczek soli

2 łyżki pestek dyni

2 łyżki ziaren słonecznika

kminek

Wydrukuj przepis >>



Chlebek Beatki dla wszystkich. Łatwy do przyrządzenia, pachnący i smakowity. Taki chlebek można zrobić w tak zwanym międzyczasie.

Przyrządzamy zaczyn: drożdże kruszymy do wody, dodajemy mleko i cukier. Całoć mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Przygotowujemy ziarna

Do większej miski, przesiewamy mąkę, dodajemy otręby, sól, dynię, słonecznik

Przemieszać i dodajemy zaczyn. Mieszamy wszystko razem i zarabiamy ciasto

Przykrywamy czystą i suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Foremki / keksówki / wykładamy papierem do pieczenia albo natłuszczamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek

przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut,

Dobrze jest po ponownym wyrośnięciu, posmarować pędzelkiem letnią wodą i posypać kminkiem

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok. 1 godz.

Cudownie pachnący i puszysty. Pajdę posmarować masłem i połowa chleba znika. Smacznego.

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Byniu T w dniu 2016-11-18 napisał/a:
"Oczywiście"
Ocena: 0/5
 

Beata w dniu 2016-11-16 napisał/a:
"Można użyć suchych drożdży? "
Ocena: 5/5
 

Byniu Tor w dniu 2016-05-29 napisał/a:
"super, cieszę się"
Ocena: 0/5
 

Renata w dniu 2016-05-12 napisał/a:
"Przepyszny chleb,zrobilam z otrebami pszennymi a reszta taka sama.Szybko sie robi,poezja smaku. Dziekuje za przepis ☺ ☺ ☺ "
Ocena: 5/5
 

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1