Placki w cieście podpłomykowym

Składniki przepisu

Ciasto:

300 ml zimnej wody

ok. 550g mąki

szczypta soli

Farsz

3-4 cebule

2-3 większe pomidory

oliwa lub olej 5-6 łyżek

150 g dobrej bryndzy

zielenina: koper,natka pietruszki,szczypiorek itp

sól pieprz do smaku

Wydrukuj przepis >>



 Za najbardziej specyficzną cechę kuchni podkarpackiej uważa się bogactwo potraw skromnych ale pożywnych. Potraw których podstawowym składnikiem są kasze, ziemniaki,nabiał czy mąka

Placki w cieście podpłomykowym

ze składników na ciasto, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i pod przykryciem odstawiamy na 15 min aby odpoczęło.

Farsz: cebulę obieramy, drobno kroimy. Pomidorykroimy w drobną kostkę, mieszamy razem i odstawiamy aby puściły sok.

Następnie odcedzamy, dodajemy pokruszoną bryndzę

i zieleninę

mieszamy wszystko,dodajemy oliwę i sól i pieprz do smaku.

Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i dzielimy na 6 części

formujemy w kule

i każdą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek podsypującmąką.

nakładamy na placek trochę farszu

składamy boki do środka, lekko przyciskając, kładziemy jeszcze trochę farszu i składamy w kwadrat lekko przyciskając.

Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron

Gotowe

Smacznego

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1