Składniki przepisu
250 ml ciepłego mleka
100 ml kefiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
500 g mąki
1 żółtko
FARSZ:
350g mięsa,
2 cebule,sól,pieprz,papryka,kminek,
dodatkowo: 100 g masła, czarnuszka, sezam
Wydrukuj przepis >>SZMACIAKI to takie danie przy okazji i bez okazji. Zawsze eleganckie i smakowite a co najważniejsze niesamowicie sycące.
wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wsypujemy porcjami mąkę
i zarabiamy ciasto
Przykrywamy i odstawiamy na 15 min aby odpoczęło.
FARSZ:
mięso mielimy albo siekamy, cebulę kroimy drobno i wszystko razem mieszamy.
Ciasto dzielimy na 4 części
Każdą dokładnie cienko rozwałkować
Łapiemy delikatnie środek ( jak szmatkę ) i zwijamy w kółko
smarujemy rozpusczonym masłem i nakładamy farsz
składamy boki do siebie lekko przyciskając
kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zakładkami w dół,
skrapiamy masłem, smarujemy żółtkiem rozrobionym odrobiną wody,posypyjemy sezamem,czarnuszką.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok.35 min
Wydrukuj przepis >>
Komentarze
Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.