Szmaciaki

Składniki przepisu

 250 ml ciepłego mleka

100 ml kefiru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

500 g mąki

1 żółtko

FARSZ:

350g mięsa, 

2 cebule,sól,pieprz,papryka,kminek,

dodatkowo: 100 g masła, czarnuszka, sezam

Wydrukuj przepis >>



 SZMACIAKI to takie danie przy okazji i bez okazji. Zawsze eleganckie i smakowite a co najważniejsze niesamowicie sycące.

wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wsypujemy porcjami mąkę

i zarabiamy ciasto

Przykrywamy i odstawiamy na 15 min aby odpoczęło.

FARSZ:

mięso mielimy albo siekamy, cebulę kroimy drobno i wszystko razem mieszamy.

Ciasto dzielimy na 4 części

Każdą dokładnie cienko rozwałkować

Łapiemy delikatnie środek ( jak szmatkę ) i zwijamy w kółko

smarujemy rozpusczonym masłem i nakładamy farsz

składamy boki do siebie lekko przyciskając

kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zakładkami w dół,

skrapiamy masłem, smarujemy żółtkiem rozrobionym odrobiną wody,posypyjemy sezamem,czarnuszką.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok.35 min

 

 

Wydrukuj przepis >>

 

Komentarze

Brak komentarzy i ocen do tego przepisu. Dodaj własną ocenę za pomocą poniższego formularza.

Dodaj własny komentarz

  • 5    4    3    2    1